Tuesday, 14 February 2012

Asal Usul Valentine's Day

Sejarah awal Valentine's Day bermula pada abad ke-3 M, apabila seorang raja Romawi yang amat berkuasa dan berpengaruh yang bernama Claudus II Ghoticus. Dengan perintahnya, seorang paderi yang bernama Santo Valentine telah dijatuhkan hukuman gantung pada tanggal 14 Februari 269 M.

Paderi Santo Valentine telah dihukum pancung lantaran menikahkan seorang remaja (tentera) muda yang telah menjalinkan cinta dengan pasangan kekasihnya, sehingga beliau dianggap telah menentang ketetapan peraturan kerajaan. Aadapun larangan berkawin kepada perajurit muda yang berkhidmat dengan kerajaan adalah , kerana prajurit muda kerajaan yang belum berkahwin dianggap memiliki kesungguhan dan kesetiaan yang luar biasa di medan perang.

Namun begitu…bagi pihak gereja, tindakan paderi Santo Valentine tersebut dianggap benar kerana telah melindungi orang yang menjalinkan cinta, sehingga dia dinobatkan sebagai pahlawan kasih sayang. Maka, tercatatlah dalam sejarah bahawa setiap tanggal 14 Februari diperingati sebagai hari kekasih bagi umat Kristian

Valentine’s Day juga merupakan warisan budaya Romawi kuno, yaitu upacara pemujaan dan penyembahan kepada dua Dewa besar, Leparcus (dewa kesuburan) dan Dewa faunus (dewa alam semesta).

Upacara tersebut dirayakan tepatnya pada tanggal 15 Februari, di zaman kekuasaan Kaisar Kontantine (280-337M). Dalam upacara tersebut, maharaja memberikan kesempatan kepada para remaja wanita untuk menyampaikan pesan cintanya kepada jejaka pujaan mereka. Kemudian, para remaja lelaki akan menerima pesan-pesan cinta tersebut. Mereka berpasang-pasangan, bernyanyi bersama, menari dan biasanya diakhiri dengan perbuatan zina atau perbuatan yang tidak bermoral.

Namun, pada abad ke-5 M, tepatnya tahun 494 M, Paderi Paus Glasium I,telah mengubah upacara penyucian ini sebagai peringatan Hari Kekasih (Valentine’s Day). Tarikh keramat untuk memperingati hari kekasih ini pun diubah kepada setiap 14 Februari, iaitu sempena hari di mana paderi Santo Valentine dihukum mati. Sehingga hari ini paderi, Paus Glassium I dikenal sebagai pelopor peringatan Valentine’s Day.

Perayaan Valentine’s Day merupakan tindakan yang menyerupai perayaan orang-orang kafir, .namun begitu tidak sedikit golongan remaja Islam yang meraikannya..Berbekalkan fatwa sendiri bahawa….. tak salah menyambut hari valentine day…kerana ianya sebagai tanda kita menghargai kekasih…maka perbuatan menyambut hari kekasih diraikan tanpa rasa bersalah…..!!!

Friday, 10 February 2012

Thanks My Friend

Assalamualaikum...
hari ni rasa sonok sangat ^_^ tdi dpt barang daripada post laju pulak tu hehe..ader juga orang nak bagi hadiah...
kalaw dikira-kira balik,mahal tu...mne taknya, 3 buah buku ngan keychain ^_^..pape pun rase dihargai hihih...
appreciate sangat kepada orang yang bagi gift ney..may Allah bless you my friend.. mesti korang nak tau kn buku pe.....ok, tgk bawah ni...<3<3<3

ni la hadiah yg dapat tu ^_^



mesti menarik kan buku nie! dah tak sabar nak baca.. heheh~




harap2 org yang bagi gift ni seronok bila tgk blog ni...^_^..
ok,setakat ni jer la dulu...teruskan follow blog ni yerk...
....n_n have a nice day n_n...

Saturday, 14 January 2012

No Couple Be4 Akad

assalamualaikum,rase macam dah lama tak update blog ney...so,kali ni nak share pasal couple la plak...baca bawah ni....


♥♥ Jika SAYANG jangan ajak insan yang disayangi untuk melakukan perkara MAKSIAT, nauzubillah..cinta SEBELUM nikah itu indah tapi sayangnya di selimuti

dengan NODA dan DOSA manakala cinta SELEPAS nikah itu lebih berganda indahnya kerana semuanya HALAL dan insyaAllah..Allah MEMBERKATINYA..♥♥

>>> Jadi untuk yang sedang "bercouple", berkasih, bercinta dan sewaktu dengannya, fikir-fikirkanlah..BERUBAHLAH dari sekarang ke arah yang LEBIH BAIK...(✿◠‿◠)

Monday, 2 January 2012

Assalamualaikum w.b.t 
sebenarnya tak tahu nak post pasal apa.. okelah, kali ni nak kongsi tentang pemakaian cicin mengikut sunnah Rasulullah S.A.W ...

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari :

1] jari manis

2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari


1] jari tengah

2] jari telunjuk


Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Saturday, 31 December 2011

3 hari 2 malam ?? 1001 cerita..

salam korang... saja je nak share.. hari tu ade la pergi KL.. biasa la orang kenamaan, banyak kerja.. heheh (gurau je) sebenarnya ade urusan sikit kat sana.. tu yang sanggup pergi dari Ipoh-KL.. macam bas pulak dah.. haha~ penat betul la..padahal duduk dalam kereta je pon.. yang bawak orang laen.. hermm.. alang2 dh pi KL tu, cakap la kat abah nak pi berjalan kat Shah Alam..ye la kan,, kat berita asyik keluar pasal I-City tu je.. ada la juga cadangkan nak pergi Bukit Cahaya.. akhirnya dapat jugak sampai sana.. ^_^ okelah dah tak larat nak taip.. korang tengok je la pic bawah ni.. btw nak bagitahu gambar I-City memang tak akan ada dalam blog ni buat masa nie.. nak tahu? tgok bawah!


     
ni la tempatnya! Bukit Cahaya.. macam2 ada


                                                                   


                        

ni la first time rasa duk rumah negeri 9.. kalau korang pergi bawa la keluarga ramai2.. rumah ni besar sangat.. seram pon ada.. mana taknya rumah besar, duduk 6 orang je.. hermm tambah2 lagi rumah tradisional.. pape pon memang happy la.. merasa la juga tidur kat rumah N9 a.k.a minangkabau.. 

okelah korang tengok je la gambar ye.. heheh~ maklum la.. dah penat menaip! bace pon korang tak larat kan! tahu dah.. hahah~


Taman Haiwan : belambak sangat sampai tak larat nak masukkan.. haha ^_<

    


Taman2 yg best ! heheh~
    



yang ni la yang paling ditunggu nak post! best place ever kat bukit cahaya.. rugi kalau x masuk.. bak kata orang tak lengkap le percutian kat sana.. bukannye belagak, tapi memang betul.. salji tu.. almaklumlah,, kuno sikit.. tak pernah merasa salji.. so, JOM RAMAI KE SINI! 
tak percaya??! datang bulan 12 baru musim sejuk.. datang bulan lain memang tak merasa la korang..



tempat last ni la paling menyakitkan hati !! huh!! >_<


bunyi tempat ni memang misteri.. patot le pon.. jauh sangat nak pergi.. jenuh mencari.. last2 tak leh nak masuk.. dah le dengan tak terjaga.. menyeramkan.. geram2 banyak habiskan masa kat sini sampai kerja lain habis tak jadi.. oh!! terowong MISTERI!! misteri la sangat! 
  

kbai! takat ni je la ye.. enjoy!! always follow this blog.. ^_^ have a nice day!!